Total Pageviews

Wednesday, March 30, 2011

Menikmati keindahan dan keunikan Thailand

Kedatangan pasukan Soccerkids ke Thailand bukan hanya untuk friendly match dengan Chonburi FA. Alang-alang dah berada di Thailand adik-adik Soccerkids dibawa berjalan-jalan di sekitar Pattaya. Pelbagai tempat yang menarik adik-adik nie lawati. Maklumlah bukan selalu dapat melawat negara orang.

Di Thailand adik-adik nie dibawa ke Nong Nooch Tropical Garden. Taman nie merupakan taman tropical yang terbesar di Asia Tenggara. Macam-macam yang ada kat taman nie.



Pasukan Soccerkids bergambar kenangan di Butterfly Hills.


Amboi amboi. Berposing sakan adik-adik kita nie.

Taman nie bukan hanya ada Zoo je. Taman nie juga merupakan Pusat Kebudayaan Thailand. Pelbagai aktiviti kebudayaan Thailand dapat di lihat kat sini. Antaranya tarian kebudayaan Thailand, persembahan Muai Thai dan macam-macam lagi.


Selalu tengok kat dalam tv je, sekarang dapat tengok live Muai Thai. 


Kat tempat lain takde. Kat sini je dapat tengok gajah gaduh.


 Penari-penari nie cantik-cantik belaka. Patutlah adik-adik Soccerkids nie khusyuk je tengok persembahan nie.

Pelbagai gelagat adik-adik Soccerkids dapat di lihat sepanjang berada di Thailand. Kalau nak tengok gelagat mereka dan tempat-tempat yang menarik di Thailand jangan lupa tengok Soccerkids hari ahad nie di TV3.

Kat sini juga mereka di bawa menyaksikan persembahan gajah. Pelbagai aksi yang menarik gajah-gajah ni lakukan. Antara gajah kayuh basikal. Kat Thailand je boleh tengok semua nie. Kalau nak nak tengok aksi-aksi gajah nie kenalah tengok Soccerkids. Tengok jangan tak tengok.


Bukan orang Thailand je yang pandai menari, gajah Thailand pun pandai menari.

Bukan setakat pandai menari je, kayuh basikal pun boleh juga.


Siap berhias sakan gajah-gajah kat sini. Nak nampak cantik dan menarik lah katakan.


Berani ke tak Hidayat ngan Haikal nie. Gajah tak makan orang dik. Gajah kat sini semua dah dijinakkan.


Kalau kat Malaysia orang je boleh bawa basikal. Kat Thailand gajah pun boleh bawa basikal.

Dah puas tengok gajah, adik-adik nie bawa pulak ke Butterfly Hill. Pemandangan kat sini memang cantik-cantik belaka. Rasa tenang dan selesa dah berada kat sini. Patutlah adik-adik nie seronok je berada kat sini.


Pemandangan kat Butterfly Hills nie memang cantik dan menenangkan.


Keindahan taman kat sini berdasarkan keunikan dan kecantikan rama-rama.


Memang rasa tenang dan selesa sepanjang berada di Butterfly Hills.

Sebelum pulang ke Malaysia, adik-adik nie di bawa ke Floating Market. Kat sini mereka dapat melihat keunikan dan budaya negara Thailand yang sememangnya popular dengan pasar terapung.


Keindahan dan keunikan Floating Market sering menarik minat pelancong ke sini.


Kat sini je dapat tengok orang berniaga kat dalam perahu.


Siap bergambar dengan mak cik yang berniaga kat sini lagi. Nak dapat diskaun lah tu.


Pasti terpesona dengan keindahan dan keunikan Floating Market.

Bagi yang terlepas episode yang lepas layari http://www.tonton.com.my/ dan sertai peraduan Soccerkids di www.tv3.com.my/soccerkids3 . Pelbagai hadiah menarik seperti Ipad, PSP dan banyak lagi. Layari juga laman sosial Facebook kami.


   

Tuesday, March 22, 2011

Jauh perjalanan luas pemandangan...

video

Soccerkids musim ke 3 nie banyak betul kejutan. Lepas satu, satu kejutan yang mereka dapat. Kalau sebelum nie semua friendly match kat Malaysia, tapi kali ini mereka di bawa ke Thailand untuk perlawanan persahabatan. 

Bukan main seronok lagi mereka semua lepas Coach Azmi cakap nak bawa mereka ke Thailand untuk friendly match. Macam-macam gelagat adik-adik kita nie. Ada yang seronok, ada yang takut. Maklumlah sebelum nie asyik lawan team dalam Malaysia je, skang nie dapat peluang lawan team luar negara sape yang tak seronok. Barulah mencabar.


Dari kiri Haikal, Ikmal dan Fareez. Masing-masing dengan bangga menunjukkan tiket masing-masing.


Masing-masing khusyuk mendengar taklimat sebelum menaiki kapal terbang.


Abang Yus nie lah penjaga mereka sepanjang berada di Akademi Soccerkids.  

Kat sana nanti mereka akan menentang pasukan Chonburi FA. Chonburi FA nie bukan calang-calang pasukan. Ramai juga pemain pasukan kebangsaan Thailand mula bermain dengan kelab nie. Pasukan nie juga merupakan salah satu pasukan yang terbaik di Thailand.

Bagi menyesuaikan diri dengan cuaca dan keadaan padang di Thailand, pemain Soccerkids diberi kesempatan untuk  berlatih terlebih dahulu di padang Chonburi. Padang bola sepak mereka jauh lebih baik daripada padang kat Malaysia. Memang bertuah betul lah adik-adik kita dapat main kat sana.


Inilah stadium yang mencipta sejarah Soccerkids, Pattaya United Stadium.


Coach Azmi tidak pernah jemu memberikan nasihat dan kata-kata semangat kepada pemain.


Walaupun di negara orang, mereka tidak lupa untuk menyanyikan lagu Negaraku sebelum latihan.


Macam-macam cara latihan yang pemain Soccerkids pelajari sepanjang berada di Akademik Soccerkids.


Coach Suhaimi turut serta berlari bersama pemain bagi meningkatkan keyakinan pemain.


Bagi memastikan kemenangan dalam perlawanan ini pemain tekun menjalani latihan.

Tengah training ada plak kejadian yang tak di ingini berlaku. Ada sikit pelanggaran antara Faisal dengan Hidayat. Ibu jari kaki Faisal tercedera. Nampak macam sakit. Siap nanggis lagi si Faisal. Nak tau teruk ke tak kecederaan tu kenalah tengok Soccerkids Ahad nie.


Para permain mempersiapkan diri sebelum perlawanan pada sebelah malam.


Para pemain tekun mendengar arahan dan strategi oleh Coach Azmi sebelum perlawanan.


Sesi pemanasan badan penting untuk memastikan para pemain bersedia sebelum perlawanan bermula.


Para pemain dan Coach bergambar kenangan di Pattaya United Stadium.


Ketua kedua-dua pasukan bersalaman dan bertukar cenderamata sebelum perlawnan bermula.


Kedua-dua pasukan mempamerkan pesembahan yang terbaik untuk memenangi perlawanan ini.


Hidayat berusaha keras bagi mengekang asakkan pasukan Chonburi FA. 

Bagi yang terlepas episode yang lepas layari http://www.tonton.com.my/ dan sertai peraduan Soccerkids di www.tv3.com.my/soccerkids3 . Pelbagai hadiah menarik seperti Ipad, PSP dan banyak lagi. Layari juga laman sosial Facebook kami.


video

Sunday, March 6, 2011

Bersedia dari segi mental dan fizikal...

video

Bagi mempersiapkan diri menghadapi perlawanan persahabatan yang seterusnya pemain-pemain Soccerkids di ajar oleh Coach Asri bagaimana nak jadi pemain pertahanan yang baik. Mereka di ajar tentang bagaimana kedudukkan dan pergerakkan badan ketika berhadapan dengan pemain lawan.


Latihan ini dijalankan kerana pemain-pemain Soccerkids masih lagi lemah dari segi pertahanan. Ini kerana hampir semua perlawanan sebelum ini mereka dibolosi terlebih dahulu. Coach Asri harap latihan ini dapat memperkemaskan lagi pertahanan pasukan Soccerkids.


Di akademi Soccerkids nie pemain-pemain bukan hanya berlatih main bola sepak je. Kat sini juga mereka turut diberi kursus-kursus motivasi bagi mempersiapkan diri dari segi mental dan fizikal.


Minggu nie pemain-pemain Soccerkids diberikan motivasi oleh Nor Khiriah. Kelas yang dikendalikan oleh Kak Nor nie cukup meriah. Kelas nie bertujuan untuk memberikan persedian kat pemain-pemain Soccerkids bagaimana nak berhadapan dengan media dan orang ramai. Kalau nak tengok gelagat Nor Khiriah dan pemain-pemain Soccerkids jangan lupa tengok Soccerkids Ahad nie.



Amboi amboi amboi, bukan main tekun lagi pemain-pemain mendengar nasihat yang diberikan oleh Kak Nor.


Kelas motivasi yang di jalankan oleh Kak Nor cukup meriah dan di iringi gelak tawa dan gelagat Kak Nor dan pemain-pemain Soccerkids.



Dari kiri Aizat, Haikal, Din, Fareez, Daneal dan Syamierul mendengar arahan Kak Nor tentang apa yang nak di lakukan.


Bagi nak hilang penat dan tension training, Coach ambil keputusan untuk bawa pemain-pemain ke Sunway Lagoon. Bukan main seronok lagi mereka. Maklum lah macam-macam pemainan ada kat sini. Kat sini mereka  pergi Scream Park, Terminator X A Laser Battle For Salvation, Wagon Whell dan lain-lain.


Macam-macam gelagat pemain-pemain Soccerkids nie. Ada yang takut lah, seronok lah dan macam-macam lagi lah. Kat sini juga mereka diberi kesempatan untuk menyaksikan teater Peter Pan The Musical. Teater nie dibawakan khas dari United Kingdom. Jangan lupa tengok Soccerkids Ahad nie kat TV3.

Selain kelas motivasi ngan Kak Nor, pemain-pemain nie turut diberiakan motivasi oleh Prof Izzi. Kelas nie bertujuan untuk meningkatkan daya usaha di kalangan pemain Soccerkids. Melalui kelas nie mental pemain-pemian akan berada pada tahap yang lebih baik.


Kelas motivasi di bawah kendalian Prof Izzi nie tak kering gusi di buatnya. Gelak ketawa sepanjang masa pemain-pemain Soccerkids.


Pemain-pemain fokus dalam mengikuti kelas yang dikendalikan oleh Prof Izzi.


Bergambar kenangan bersama Prof Izzi. Dari kiri Coach Suhaimi, Coach Azmi, Coach Lim dan Fisio Amar.


Bagi menguji peningkatan pemain-pemain Soccerkids, Coach Azmi telah mengaturkan friendly match menentang pasukan PKNS under 13. Perlawanan nie cukup menarik kerana pemain-pemain kedua-dua pasukan sebaya, saiz badan yang hampir sama dan kualiti pemainan yang sama. Kalau nak tahu keputusan perlawanan nie jangan lupa tengok Soccerkids....


Pemain-pemain tekun mendengar nasihat dan rancangan Coach bagaimana nak merobek gawang Pasukan PKNS under 13.



Azim (baju kelabu) salah seorang pemain Soccerkids musim lepas yang turut hadir memberikan sokongan kepada pasukan Soccerkids musim ke 3.


Pemain kedua-dua pasukan bersalaman sebelum memulakan perlawanan.



Coach Suhaimi (kiri) sedang berbincang dengan Coach Azmi tentang mutu permainan pasukan Soccerkids dan merancang strategi untuk merobek gawang gol PKNS.  



  Pemain-pemain duduk keletihan setelah mengharungi perlawanan yang sengit menentang pasukan PKNS. 


Bagi yang terlepas episode yang lepas layari http://www.tonton.com.my/ dan sertai peraduan Soccerkids di www.tv3.com.my/soccerkids3 . Pelbagai hadiah menarik seperti Ipad, PSP dan banyak lagi. Layari juga laman sosial Facebook kami.


video

Friday, March 4, 2011

Latihan semakin di pertingkatkan...

video

Sebelum nie pemain-pemain Soccerkids diberikan pelbagai latihan mengenai permainan bola sepak. Dah puas training bagaimana nak buat hantaran, bagaimana nak menyerang, Coach Suhaimi nak tunjukkan pula cara nak release otot-otot yang tegang.


Release kan otot penting untuk setiap pemain bola sepak. Coach Suhaimi cakap pemain-pemain kena 100 peratus release kan otot mereka. Kalau tak buat pemain akan mudah cedera dalam permainan. Kalau nak tengok gelagat pemain-pemain Soccerkids release kan otot, jangan lupa tengok Soccerkids.


Walaupun sibuk dengan latihan dan friendly match, pemain-pemain Soccerkids tidak mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim. Episode kali ini pemain-pemain Soccerkids di bawa ke Masjid Wilayah Persekutuan untuk menunaikan solat Jumaat.


Kalau dah duduk sebumbung tu mesti ada peselisihan faham nye. Pertelingkahan kecil berlaku di antara Faisal dan Hidayat. Kalau nak tau apa punca peselisihan faham tu, kenalah tengok Soccerkids Ahad nie di TV3.

Memandangkan perlawanan akhir semakin hampir, Coach mengambil keputusan untuk memperkemaskan permainan mereka. Latihan bagaimana nak menjaringkan gol di utamakan. Ini kerana pemain-pemain masih mempunyai masalah dalam menjaringkan gol. Kalau nak tengok macam mana latihan yang Coach berikan jangan lupa tengok Soccerkids.

Bagi yang terlepas episode yang lepas layari http://www.tonton.com.my/ dan sertai peraduan Soccerkids di www.tv3.com.my/soccerkids3 . Pelbagai hadiah menarik seperti Ipad, PSP dan banyak lagi. Layari juga laman sosial Facebook kami.


video